
Batterier får nye krav – RENAS gjør det enkelt for medlemmene
EUs nye batteriforordning innfører krav til sporing, ombruk og innsamlingsmål. RENAS gjør det enkelt for medlemmene å følge reglene.
Fra 18. august 2025 gjelder en ny batteriforskrift i Norge. Målet er å sikre at batterier produseres, brukes og gjenvinnes på en tryggere og mer miljøvennlig måte slik at viktige materialer som litium, kobolt og nikkel kan brukes flere ganger.
– Det nye regelverket gir mer ansvar til de som importerer, produserer eller selger batterier. Det er et omfattende regelverk, som vi skal gjøre det enkelt for medlemmene våre å følge, sier Kim Appelby Bukdahl. Han er teknisk sjef i RENAS, og har ansvaret for batterier.
RENAS har søkt godkjenning for alle batterityper som medlemmene håndterer. Det inkluderer:
- Bærbare batterier (som AA, AAA og batterier fra håndverktøy)
- LMT-batterier (til elsykler og sparkesykler)
- Industrielle batterier (over 5 kilo)
- Startbatterier (til biler, trucker og andre kjøretøy)
– Vi har søkt bredt slik at ett medlemskap skal dekke alt. Det gjør arbeidet enklere og mer effektivt for medlemmene, sier Kim.
Hva er nytt i batteriforskriften?
Batteriforskriften innfører flere og tydeligere krav enn før. Her er noen av de viktigste endringene:
1. Digitale produktpass
Alle batterier skal få et digitalt produktpass som viser hva de inneholder, hvor det kommer fra og hvordan de kan ombrukes eller gjenvinnes. Det gjør det lettere å spore og gjenbruke dem.
2. Høyere innsamlingsmål
Innsamlingskravene blir tydelige. For småbatterier er målet 65 prosent i 2024 og 2025, og 73 prosent i 2026. For batterier til elsykler og sparkesykler (LMT-batterier) er innsamlingsmålet 51 % innen 2028.
3. Plukkanalyser av restavfall
RENAS skal undersøke hvor mange batterier som kastes feil og havner i restavfallet. Disse analysene skal være representative for hele landet, og resultatene skal rapporteres til Miljødirektoratet innen utgangen av 2025. Det har også vært gjort slike analyser tidligere, men nå er det produsentansvarsselskapenes ansvar å sikre at det gjøres systematisk og rapporteres inn.
4. Nye produsentroller
Batterier som brukes om igjen utløser produsentansvar. Hvis for eksempel et elbilbatteri brukes videre som energilagring i et bygg, må aktøren som setter det tilbake på markedet også ta ansvar. RENAS jobber med løsninger for hvordan dette skal håndteres i praksis, inkludert rettferdig fordeling av kostnader.
Nye regler følger hele batteriets livsløp
Batterier er første punkt i EUs reviderte regler for produsentansvar. For første gang skal hele livsløpet til batterier dokumenteres og følges opp.
Nå kommer det krav til hvordan batterier lages, hva de inneholder, og hvor mye som er gjenvunnet. Alt skal kunne spores i et digitalt produktpass.
– Vi har satt oss godt inn i kravene for å gjøre det enkelt for medlemmene å følge dem. Vi bidrar også med løsninger der regelverket fortsatt er under utvikling, sier han.
Hva må du som medlem gjøre nå?
Som medlem i RENAS er du godt dekket, men det er likevel noe du bør forberede:
- Få oversikt over tekniske data for batteriene, som innhold, andel gjenvunnet materiale, vekt, kapasitet og opprinnelse.
- Meld fra hvis du bruker batterier om igjen i nye produkter. Det utløser nytt produsentansvar.
- Forberede deg på digitale produktpass. Du må vite hva batterier inneholder og registrere informasjonen digitalt. RENAS gir beskjed når det blir aktuelt for deg.
Vil du vite mer om kravene i batteriforskriften?
Miljødirektoratets batteriveileder gir deg en god oversikt over det nye regelverket.