
RENAS baner vei med revolusjonerende prosjekt
Forsyningssikkerhet har aldri vært en hetere potet. RENAS’ nye forskningsprosjekt bidrar til å gjenvinne flere kritiske råmaterialer, og øker Europas tilgang på ressurser.
– Med dette prosjektet viser vi hvordan vi faktisk skal få det til, sier Anja Ronesen, PR- og kommunikasjonssjef i RENAS.
I dagens verdensbilde får vi stadig flere konkrete eksempler på hva det vil si at forsyningssikkerheten er under press. Tollmurene mellom land øker, og vi må velge hvem vi skal handle med.
Den tidligere europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi fikk i oppgave å utarbeide en rapport om EUs konkurranseevne internasjonalt. Den viser at vi sakker akterut sammenlignet med andre stormakter, på de fleste parametere.
Derfor er det viktigere enn noen gang å utvikle konkrete virkemidler som gjør Norge og Europa mer uavhengig av andre.

Tildelt 16 millioner kroner
– Vi forsker nå på en ny gjenvinningsmetode for å få ut flere av de kritiske råmaterialene enn vi klarer i dag, sier Anja.
Sammen med edelmetallraffinøren K.A. Rasmussen, søkte RENAS prosjektmidler fra Forskningsrådet. K.A. Rasmussen smelter om produkter av edelmetaller og leverer resirkulerte materialer til blant andre gullsmeder.
Sammen har vi nå blitt tildelt 16 millioner kroner, som skal brukes til å øke gjenvinningsgraden av materialer som EU identifiserer som kritiske for fremtidens teknologi.
Prosjektet, som fortsatt er i startfasen, tar sikte på å hente ut flere materialer fra særlig kretskort enn hva vi får til i dag. Hvis prosjektet lykkes, vil det være en direkte bidragsyter til EUs mål om minst 25 prosent gjenvinningskapasitet for strategiske kritiske råmaterialer innen 2030.
I tillegg til RENAS og K.A. Rasmussen deltar også Bergfald Miljørådgivere og flere internasjonale aktører.
– Vi gjenvinner altfor lite av de kritiske råmaterialene i dag. Å øke andelen, selv med noen prosent, vil utgjøre en stor forskjell, sier Anja.
Prosjektet i detalj
- Trykte kretskort er en kilde til kritiske råmaterialer som kobber, tinn, nikkel, gull, sølv, palladium, sjeldne jordarter (REEs), gallium, germanium, tantal og niobium.
- Den tradisjonelle måten å gjenvinne disse på fører ofte til at mange av materialene går tapt, som betyr lavere gjenvinningsgrad.
- Prosessen i forskningsprosjektet er en kombinasjon av hydrometallurgi og en kjemisk prosess som benytter såkalt superkritisk CO2. Det er den samme teknikken som brukes til å lage koffeinfri kaffe.
- Målet er både en mer effektiv og mer miljøvennlig gjenvinningsmetode for kretskort.
– Grip muligheten
RENAS oppfordrer nå andre både i og utenfor bransjen til å tenke i samme spor, og bidra til at gjenvinningsgraden på kritiske råmaterialer øker. Det er langt mer bærekraftig enn å hente ut nye råvarer fra naturen.
– Norsk Industri rapporterer at forsyningssikkerhet og kritiske råmaterialer er noe som høyt på agendaen hos mange bedrifter. Da bør det være gode muligheter for flere slike prosjekter i tiden som kommer, påpeker Anja.