RENAS er ny eier av Rebatt

Etter flere år med tett samarbeid har RENAS nå overtatt eierskapet av Rebatt. Det betyr enda bedre kontroll på avfallsstrømmen.

– Vi har i flere år samarbeidet tett med Rebatt og Batteriretur. Det meste vil fortsette som før, men vi vil gjøre det enda enklere for medlemmene våre å benytte løsningen, sier administrerende direktør i RENAS, Bjørn Arild Thon.

Blant annet vil nyttig data inkluderes på RENAS’ egen medlemsside. Dermed blir oversikten over både volum og annen gjenvinningsdata lett tilgjengelig, og medlemmene trenger kun å forholde seg til én plattform.

– Generelt vil medlemmene våre få mer informasjon tilgjengeliggjort, noe som er nyttig for rapportering. Vi vil også i større grad kunne justere løsningen basert på tilbakemeldinger vi får nå som RENAS har eierskapet, sier Thon.

Generelt vil medlemmene våre få mer informasjon tilgjengeliggjort, noe som er nyttig for rapportering.

Partnerskapet fortsetter

Rebatt har ingen ansatte, og oppkjøpet har ingen påvirkning på driften. Ordningen skal fremdeles driftes av Batteriretur. Bakgrunnen for oppkjøpet er at Batteriretur de siste årene har satset mer og mer på elbil- og høyenergibatterier. Samtidig er portable batterier og EE tett knyttet.

– RENAS har veldig gode systemer for håndtering av EE-avfall. Fordi EE og portable batterier er så tett knyttet sammen er det naturlig at RENAS overtar produsentansvaret for det også. De har et veldig godt grunnlag for å se sammenhenger og videreutvikle ordningen, sier daglig leder i Batteriretur, Fredrik Andresen.

Alle som har medlemskap som dekker produsentansvar for batterier trenger ikke å foreta seg noe etter oppkjøpet og medlemskapene fortsetter som før.

– De siste årene har vi hatt særlig fokus på elbil- og høyenergibatterier og blitt ledende i Europa på dette. Når RENAS overar eierskapet og forpliktelsene for portable batterier får vi samtidig mulighet til å jobbe enda mer på denne satsningen, sier Andresen.

Store ambisjoner

Det er varslet strengere innsamlingskrav for alle typer batterier. Ingen vet akkurat hva som kommer, men det er klart at forhandlerne kommer til å måtte ta mer ansvar for gjenvinningen.

–Forhandlernes plikt til å si ifra om hvordan produkter skal sorteres blir helt sentralt fremover. Vi i RENAS har engasjert oss i informasjonskamapanjer for dette tidligere, men nå vil det arbeidet bli enda viktigere,
sier Thon.

Han er klar på at nye myndighetskrav vil legge føringer for hva som blir viktigst for viderutviklingen av ordningen.

– Vi følger nøye med på hvilke krav som kommer fra myndighetene fremover. Vår jobb blir å integrere dem på en måte som gir verdi for medlemmene våre, avslutter han.

Vi følger nøye med på hvilke krav som kommer fra myndighetene fremover.

Neste artikkel

Vi må kartlegge egne kritiske råmaterialer

Norge mangler en egen kartlegging av kritiske råmaterialer. Vi i RENAS mener det er helt nødvendig både for oss og EU. Les mer om hvorfor vi synes regjeringen bør ta en ekstra runde med sin strategi.

Forrige artikkel

Vi kartlegger medlemmenes behov

Hva er RENAS-medlemmers forhold til bærekraft? Studenter fra NMBU har kartlagt status. Her er litt om resultatene og hvordan vi i RENAS kan hjelpe medlemmene å innfri nye krav.