Bjørn Arild Thon
Administrerende direktør i RENAS

Vi må ta vare på ressursene

2023 var et år preget av en ustabil verdenssituasjon og høye renter. Krigen mellom Ukraina og Russland og den betente konflikten i Midtøsten viser hvor sårbare vi egentlig er. Allianser bygges i stor grad gjennom handel, og når viktige ressurser er i spill får vi se hvilke land som har tettest bånd.

Som en del av handelen finner vi også mineralene som er viktige for å produsere blant annet ny teknologi. Både EU, den norske regjeringen og Høyre lanserte i 2023 sine egne mineralstrategier. Det er bra at de løfter temaet frem i lyset, men dessverre har vi en vei å gå – spesielt med tanke på å ivareta norske interesser. Regjeringen støtter seg for eksempel veldig til EUs liste over kritiske råmaterialer, men her mener RENAS at vi bør lage vår egen liste som tar hensyn til norske forhold. Både økonomien, behovene og konkurransefordelene er ulike. Du kan lese mer om dette og hvorfor urban gruvedrift kan være en del av løsningen i årets rapport.

Både EU, den norske regjeringen og Høyre lanserte i 2023 sine egne mineralstrategier.

For å oppnå en mer sirkulær økonomi er gjenvinning et viktig tiltak. Som en forvalter av produsentansvarsordningen for EE-avfall og batterier er vi i RENAS opptatt av å vise alle fordelene ved riktig håndtering. Mange er ikke klar over hvilken belastning vi sparer verden for med vårt gode system for å ta vare på ressursene.

Samtidig er vi også opptatt av å gjøre hverdagen, med stadig strengere krav til bærekraftsarbeidet, enklere for medlemmene våre. Derfor gjennomførte vi i høst en kartlegging av hvilke behov medlemmene har, som vi kan hjelpe dem med.

I 25 år har vi jobbet for å utvikle gode løsninger som bidrar til sirkulærøkonomien, og det skal vi fortsette med.

Vi håper denne jubileumsutgaven av miljørapporten kan inspirere deg. God lesing!

Neste artikkel

Medlem i RENAS

For bedrifter med produsentansvar tilbyr RENAS alt på ett sted. Medlems­avtalen med RENAS på EE kan enkelt utvides til å inkludere batterier og emballasje. På den måten får du som medlem totaloversikt gjennom RENAS' medlemsportal, og kun ett kontaktpunkt å forholde deg til.